Vihreään siirtymään tarvitaan kaivoksia Eurooppaan, myös Suomeen

Vihreä siirtymä on välttämätöntä, kun ilmastokriisiä yritetään ratkaista. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä pitää vähentää. Tarvitaan valtavan paljon vähäpäästöistä sähköä.

Vähäpäästöisen sähkön tuottamiseen esimerkiksi tuulivoimalla tarvitaan paljon harvinaisia maametalleja.

Niitä tarvitaan myös monenlaisiin sähköllä toimiviin laitteisiin älypuhelimista sähköautoihin.

Euroopan unionin kriittisiksi arvioimien metallien ja metallijalosteiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Se on ilmeinen riski, jota pitää määrätietoisesti vähentää.

Käytännössä se tarkoittaa uusia kaivoksia Eurooppaan, ja myös Suomeen.

Tällä viikolla EU-parlamentti äänestää kriittisten raaka-aineiden laista, joka pyrkii lisäämään kaivoksia, jalostusta ja kierrätystä EU-maissa (LS 10.9.).

Lakiin halutaan kahden vuoden määräaika lupaprosessille, jos hanke on EU:ssa määritelty strategisesti tärkeäksi. Eero Heinäluoman (sd.) mielestä muutos on tarpeen.

Eurooppa nojaa aivan liikaa muun maailman raaka-aineisiin, sanoi Mauri Pekkarinen (kesk.). ”Olemme luottaneet, että tuottakoon köyhä maailma ne. Meillä pitää olla moraalinen vastuu”, hän vetosi.

”Jos aiomme pyörittää tätä taloutta ja vihreää taloutta, tarvitsemme näitä raaka-aineita. Kaikki muu on höpötystä”, sanoi puolestaan Nils Torvalds (r.).

Sirpa Pietikäinen (kok.) tehostaisi kierrätystä ja kehottaa tarkkaan arvioimaan jokaisen uuden kaivoksen tarpeen myös teknologisen kehityksen näkökulmasta. Hän mainitsi suola-akut, joiden potentiaalista puhui myös tieteiskirjailija Risto Isomäki (LS 1.9.).

Suomessa on Euroopan parhaisiin kuuluvia raaka-ainevarantoja Kiina-riippuvaisissa materiaaleissa. Jos laki hyväksytään, EU:sta kohdistuu painetta Suomeen.

”Kahden vuoden määräaika on aika vaarallinen. Anglo American -kaivosyhtiö toivoo, että tästä syntyisi porsaanreikä, jolla Viiankiaavan Natura-alue Lapissa voitaisiin ottaa käyttöön”, totesi Heidi Hautala (vihr.).

Laista äänestetään parlamentissa torstaina. Sen jälkeen alkavat neuvottelut jäsenmaiden kanssa.

Lähde: https://ls24.fi/artikkelit/vihreaan-siirtymaan-tarvitaan-kaivoksia