Tämä on epävirallinen käännös alkuperäisestä Beowulf Mining plc:n lehdistötiedotteesta, joka julkaistiin 26.11.2024. Käännöksen tarkoituksena on helpottaa laajemman yleisön lukemista. Alkuperäinen englanninkielinen tiedote on ensisijainen tähän käännökseen nähden. Alkuperäinen lehdistötiedote löytyy tästä linkistä: Business Finland Commits Additional Grant Funding of €232,000
Beowulf (AIM: BEM; Spotlight: BEO) ja sen kokonaan omistama suomalainen tytäryhtiö Grafintec Oy (”Grafintec”) tai (”Yhtiö”) on iloinen voidessaan ilmoittaa, että Business Finland on myöntänyt yhtiölle 232 000 euroa. Tuen määrä, 232 000 euroa, vastaa 50 prosenttia Grafintecin ”Management and Valorisation of Waste Streams in the Coated Spherical Graphite Production Process” -hankkeen 364 000 euron kolmivuotisesta budjetista.
Grafintecin ehdottama työ on osa Aalto-yliopiston johtamaa BATCircle3.0 (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiota, jonka rahoitus on 13,4 miljoonaa euroa seuraaville kolmelle vuodelle, ja se on yksi Business Finlandin Hydrogen & Batteries – Dual Helix of Decarbonisation -ohjelman avainhankkeista. Tämä BATCircle3.0-rahoitus on jatkoa Grafintecin lokakuussa päättyneen BATCircle2.0-ohjelman puitteissa saamalle 530 000 euron avustukselle (ilmoitus päivätty 31.10.2024).
Hankkeen tavoitteena on:
- Tutkia mahdollisuuksia hyödyntää ja arvostaa grafiittianodimateriaalitehtaan (GAMP) tuotantoprosessissa syntyviä jätevesiä ja muita jätevirtoja;
- Tehdä prosessista elinkaarianalyysi ja teknistaloudellinen analyysi; ja
- Tutkia prosessin elinkelpoisuutta.
Tämä hanke on jatkoa BATCircle2.0-hankkeelle ”Luonnongrafiitin pallottaminen ja puhdistus Euroopan litiumioniakkumarkkinoita varten”. BATCircle2.0-hankkeen pääpaino oli kestävän sferonisointi- ja puhdistusteknologian kehittämisessä, mutta tämän hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä prosessissa havaituista jätevirroista ja siitä, miten voimme vähentää näitä jätevirtoja ympäristövaikutusten minimoimiseksi, hyödyntää niitä toimintamenojen vähentämiseksi ja lisätä hankkeen tuloja jätevirtojen hyödyntämisestä.
BATCircle2.0:ssa tehty työ on jo osoittanut, että reagenssit, kuten natriumhydroksidi, voidaan tehokkaasti ottaa talteen jätevedestä ja kierrättää takaisin prosessiin akkukäyttöön soveltuvan grafiitin tuottamiseksi (puhtausaste > 99,95 prosenttia). Aiemmat työt osoittivat myös, että prosessissa tuotettiin kalsiumkarbonaattia, jota tarvitaan happaman jätevesivirran neutralointiin, mikä vähentää tuoreen kalsiumkarbonaatin tarvetta. BATCircle3.0-hankkeessa pyritään optimoimaan BATCircle2.0-hankkeessa esiteltyjä ja kehitettyjä jätehuoltoprosesseja, jotta liiketoimintamalli olisi entistä kestävämpi kohti jätteetöntä teollisuuslaitosta.
Grafintecin toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist kommentoi:
”Business Finland tarjoaa Grafintecille edelleen erinomaista tukea. Nämä varat ovat arvokas panos tavoitteeseemme kehittää GAMPista johtava eurooppalainen kestävä anodimateriaalien arvoketju.”